Svendborg Forsamlingshus
- et bæredygtigt fællesskab

  Home > Brugerforeningen BSF > TRÆditioner - artikel

TRÆditioner - artikel

TRÆditioner
Forbundethed mellem generationer, mennesker og natur.
 Skrevet af Freja Ek Sindberg & Josefine Ottesen

Udgangspunktet for TRÆditioner var at prøve at lave et projekt som var praktisk. Og som gav mening! Det skulle handle om, hvor forbundne vi er med naturen og hinanden på tværs af generationer”. Ordene kommer fra forfatter Josefine Ottesen, der sammen med en lille gruppe
ildsjæle fra Brugergruppe, Svendborg Forsamlingshus, formede styregruppen ”Rødderne” i foråret 2024. Sammen satte de sig for at formulere og gennemføre et holistisk træplantningsprojekt, hvor ældre mødes med unge og børn omkring træer, både naturfagligt, kulturhistorisk og kunstnerisk.

I løbet af vinter/forår 2024 har TRÆditioner afviklet to pilotprojekter i Svendborg Kommune, hvor seniorer og børn/unge sammen har forberedt og plantet frugtlunde.

Børn og seniorer cykler ud til fælles naturoplevelser
På Tåsingeskolen afd. Lundby har en 3. klasse haft besøg af 6 engagerede seniorer. I samarbejde med lærer Eva Tøt er der blevet skabt et alsidigt forløb om træer med fortællinger, sanseoplevelser og biologiske kredsløb.


Ole, Alexander og Artur laver keramik om træer og planter, som skal udstilles til minde om TRÆditionsprojektet på Lundby Skole. 

(Foto: Eva Tøt Østergaard)

I løbet af 9 onsdage, fra januar til marts 2024, har seniorer og elever cyklet til skoven, lavet bål, besøgt en frugthave, lyttet til træer og meget mere. Seniorerne er budt ind med alt fra fortællinger og myter om træerne til bevægelseslege og, ikke mindst, godt selskab. “Det har været rigtig hyggeligt og sjovt, bare at være sammen” fortæller Melissa fra 3. klasse. For Søren, der er en af de frivillige seniorer, har det særligt været samværet med børnene, der har haft stor værdi. “Jeg har haft enormt meget ud af det! Folk der kender mig har spurgt: ‘Har du været oppe hver dag i en hel uge kl. halv 7? Det tror vi ikke på, Søren!’ Men når jeg har ligget der om morgenen og bare gerne ville sove videre, så har jeg tænkt; der er jo ham og hende der, og de er skide søde, og så er jeg stået op.


"Da jeg bare lyttede til mit træ så kunne jeg høre det, ligesom om det sang en sang” – Emily fra
3. klasse, Lundby Skole.
(Foto: Eva Tøt Østergaard)

Børnenes klasselærer, Eva, tager også gode erfaringer med sig fra projektet. Hun fortæller om, hvor fantastisk det har været, at kunne tage eleverne på cykeltur og komme ud af huset med hjælp fra seniorerne, og at projektet har udvidet hendes ideer om, hvordan man kan undervise; “Det var rigtig godt for mig at blive rykket lidt, ift min naturvidenskabelige grundindstilling, og se det hele lidt mere holistisk. Er der bånd imellem os og træer, hvad har træerne oplevet på tværs århundrede, og er de væsner? Og jeg er overrasket over, hvor godt børnene tog imod det med at bruge deres fantasi og have en træ-ven.  At kramme et træ… det var bare noget, de gik helt vildt meget op i!”.


Unge og ældre samarbejder om at plante træer her på FGU. (Foto: Henrik Nørregaard)

Seniorer og unge mødes i skoven
På FGU (Forberedende Grunduddannelse) har TRÆditioner også sat gang i generationsmøderne. Her har valgfaget Outmind haft besøg af fire entusiastiske seniorer henover fire fredage i løbet af februar og marts. Relationsarbejdet fylder meget for lærerne på FGU, og det var derfor vigtigt for lærer, Søren Bøgedal, at forløbet ikke skulle kræve meget andet end, at de unge mødte de ældreDét har de så gjort, ude i skoven, hvor de har lavet mad over bål og langsomt er kommet tættere på hinanden. Og selvom samværet i starten kunne se lidt tavst ud, så er der sket meget over den korte tid, de mødtes. Annette, som var en af de fire seniorer på holdet, fortæller: "Første gang jeg var med i skoven, sagde de jo ikke ret meget, de sad bare og kiggede og sådan. Så jeg er egentlig helt ked af, at det er slut, for nu snakkede vi da med dem, og de var helt anderledes!” Ligesom på Lundby har både elever og seniorer især nydt samværet med hinanden. “Jeg synes, det har været mega hyggeligt!” fortæller Phillip, en af eleverne fra FGU og hans holdkammerat, Silas, stemmer i. “Det har været hyggeligt at lære nogle nye mennesker at kende over et fællesskab som begge parter er interesserede i”.

Den store plantedag

Hele forløbet kulminerede på den store plantedag, d.22. marts. Her plantede seniorer, børn og unge en frugtlund med 7 træer og 7 frugtbuske på hver sin side af Svendborg Sund. 


Der læses højt fra den unikke bladudgivelse om træer og generationsmøder på den store plantedag på FGU. 

(Foto: Henrik Nørregaard)

På FGU blev de nyplantede træer fejret med musik, fællessang, taler og grillede pølser. Outmind Holdet var værter for resten af skolen, der stødte til i løbet af dagen. I ugen op til havde mediefag haft besøg af multimediekunstner Kristian B. Johansson. Eleverne arbejdede med collagetryk og har skabt en unik, kunstnerisk bladudgivelse, som handler om træer og generationsmøder. Bladet blev fremvist på plantedagen, og der opstod pludselig tavshed og bevægelse, da en af eleverne læste et digt højt fra det nyudgivne blad. Her var spænding, stolthed og fejring i luften. 

På Lundby var der også store forberedelser undervejs i ugen op til plantedagen. Eleverne blev inviteret ind i et kunstnerisk forløb faciliteret af scenekunstner Betina Birkjær, der arbejder med sanseteater. På trods af en helt anderledes måde at skabe og være sammen på, som gav anledning til en del fnis og modstand i nogle børn, blev resultatet et smukt og sanseligt værk på den store plantedag. Der var spænding i luften da 0. klasseseleverne kom for at tage del i træplantningsceremonien. Én og én førte 3. klasseeleverne de mindre børn ind i cirklen af nyplantede træer. Dybt koncentrerede formede de en sansefortælling i de yngre elevers hænder. Stemningen var intens og fokuseret, og der var ingen tvivl om, at hér skete der noget, der rakte ud over træerne, de nye biologiske indsigter og venskaber. Det hele synes for et øjeblik som en helhed, der rakte ud over sig selv. 
En TRÆdition var født.  


3.klasseseleverne på Lundby Skole skaber en sanseforestilling som en del af fejringen af de nyplantede træer.

(foto: Freja Ek Sindberg)

 

Fra træspirer til skov

TRÆditioner har allerede skabt lidt mere forbundethed i verden. Der er skabt forbindelser mellem ældre og yngre mennesker, 14 træer og 14 buske vokser stille og bestandigt sammen med minder og ejerskabet i de mennesker, der har været med til at plante dem.
Både på FGU og Lundby er der etableret kontakt til et stort netværk af seniorer, og der er allerede snak om fremtidigt samarbejde. Rødderne (styregruppen af projektet) håber at se TRÆditioner vokse og gro ind i fremtiden. Som Josefine Ottesen siger det: ”Vi har sået et frø, som vi håber andre vil være med til at nære.”

For træer kan skabe forbundethed på en helt særlig måde. Hvis vi forbinder os med træerne, forbinder vi os med liv, der går ud over os selv. 

Som det står i projektbeskrivelsen; Hver generation er et led i en ubrydelig kæde. Det er derfor nødvendigt, at vi alle forstår betydningen af at plante træer i hvis skygge, vi ikke selv kommer til at sidde. Vi låner jorden fra de kommende slægter og har derfor et ansvar for, hvordan vi indgår i livets samlede kredsløb. TRÆditioner er et forsøg på at ære og nære den forbundethed.

Pilotprojekterne er støttet af Halbergs Familiefond, SEAF og Plant et Træ. 

Højdepunktet for TRÆditionsprojektet var, for børnene i 3. klasse på Lundby Skole, den store dag, hvor træerne skulle plantes. (Foto Eva Tøt Østergaard)


TRÆditioner-bladudgivelse fra FGU lavet på ´kometen´ - et rullende Sojatrykkeri drevet af billedkunstner Kristian Johansson. (foto: Kristian Johansson) 

Samarbejdspartnere og sponsorer

Kvickly, Gerritsgade, Svendborg

Middelfart Sparekasse

Vores billetsystem er et sponsorat fra Nemtilmeld

DMF (Dansk Musiker Forbund), GRAMEX

Fynske Bank

Real Dania "Underværker"

Garant Tæpper, Svendborg

Skousen, Svendborg

 

SEAF, Sydfyns Elforsynings Almennyttige Fond

Vi takker for hjælpen!

nach oben